100% nárůst počtu GTIN v GDSN

15. září 2023 |
  • Aktuality
| Mikuláš Černý

 Za necelý rok jsme v ČR zaznamenali zdvojnásobení počtu čísel GTIN uložených uživateli do elektronických katalogů produktových dat. Počet unikátních položek označených jedinečnými čísly GTIN, jejichž kmenová data jsou přes GDSN sdílena, přesáhl hranici 40 000.

Uplynulé pololetí v oblasti datové synchronizace přineslo mnoho zajímavého. Prostřednictvím GDSN začal od výrobců přijímat produktová data řetězec Globus. Další z významných obchodníků by se měl do GDSN připojit do konce roku. Značně roste také počet položek a zapojených dodavatelů.

V rámci českého retailu bylo v GDSN publikováno přes 40 tisíc položek, což představuje oproti stavu na začátku roku 2023 nárůst o 100 %. Nově se ke GDSN přidala také oblast zdravotnictví. Pro český trh je v tomto segmentu publikováno již přes 35 tisíc položek, především informací o zdravotnických prostředcích.

Pro český trh GDSN používá bezmála tři sta společností – včetně zahraničních, které posílají data českých obchodníkům. Elektronický katalog produktových dat SYNFONY využívá 122 firem, které do něj uložily již téměř 20 000 GTIN.