Číselník Kód typu obalu

2. červen 2021 |
  • Aktuality
  • TechNet
| Marie Hamerníková

Na trhu naleznete nepřeberné množství způsobů, jak lze zabalit výrobek. A když tento údaj potřebujete uvést v atributu Kód typu obalu v rámci GDSN, je těžké se zorientovat a vybrat správnou možnost. V tomto článku přinášíme seznam všech typů obalů s jejich definicemi a obrázky.

 

GDSN kód Název obalu Obrázek Definice
AE CZ - Sprej ae  Utěsněná a tlaku odolná nádoba s ventilem a hnací látkou. Při otevření ventilu vytlačí hnací látka produkt ven ve formě jemných kapiček nebo proudu. Nezahrnuje rozprašovače, jelikož ty k rozprášení obsahu nepotřebují natlakovanou hnací látku.
BG CZ - Sáček/taška/pytel bg Tvarovaný, flexibilní obal, který má zpravidla uzavřené všechny strany kromě jedné. Otevřená strana je určena pro manipulaci s obsahem a nemusí být uzavíratelná. Například papírový sáček oříšků.
BJ CZ - Kbelík bj Nádoba zpravidla válcovitého tvaru, která může být například z kovu, plastu nebo jiného vhodného materiálu.
BO CZ - Láhev bo Obal s kruhovým hrdlem užším než zbytek obalu, které lze uzavřít tak, aby bylo zabráněno úniku obsahu. Tělo (základna) obalu může být kruhové, oválné, hranaté nebo kombinací těchto tvarů. Lahve jsou zpravidla vyrobeny ze skla nebo plastů, nicméně lze se setkat i s keramikou či kovem.
BPG CZ - Blistr bpg Typ obalu, kdy je produkt uložen mezi zpravidla průhledně tvarovaným prostorem nebo "bublinou" z plastu a plochou podložkou. Například plato pilulek proti bolesti.
BRI CZ - Nápojový karton bri Hranatý, stohovatelný obal určený především pro tekutiny jako například džus či mléko.
BX CZ - Krabice/karton bx Obecný pojem zpravidla označující trojrozměrný obal uzavřený ze všech stran tak, že kompletně uzavírá svůj obsah. Může být vyroben z jakéhokoliv materiálu. Mohou být znovu uzavíratelné stejně jako na jedno použití.
CM CZ - Podložka cm Plochá podložka, často z tvrdého kartonu, ke které je produkt připevněn. Tuto podložku i s připevněným produktem lze zpravidla zavěsit.
CNG CZ - Konzerva či plechovka cng Kovová a zpravidla válcovitá nádoba různé velikosti používaná pro produkty o velikosti určené spotřebitelům.
CR CZ - Přepravka cr Obecný výraz označující obvykle ne zcela uzavřenou nádobu z tvrdého materiálu ve tvaru kvádru, která je určena pro přepravu či skladování svého obsahu. Přepravky mohou být otevřené nebo uzavřené a mohou obsahovat dělící příčky. Přepravky mohou být používány jak opakovaně, tak pouze jednorázově.
CT CZ - Krabička na čerstvé potraviny  ct Obecný výraz pro otevřený nebo uzavíratelný obal používaný především pro netrvanlivé zboží jako například vejce či ovoce.
CU CZ - Pohár/kelímek cu Obal s plochým dnem jakéhokoliv tvaru, který může a nemusí být uzavřen víčkem. Zpravidla je vyroben z papíru, plastu nebo jiného materiálu. Používá se nejčastěji pro potraviny jako jogurt, margarín, smetana nebo zmrzlina.
CY CZ - Válec/tubus cy Válcovitá nádoba z tvrdého materiálu, která má rovné strany a kruhové konce o stejném průměru.
JG CZ - Kanystr/konvice jg Nádoba často válcovitého tvaru s rukojetí a hubicí či otvorem pro vylévání obsažené tekutiny.
JR CZ - Sklenice/dóza jr Tvrdá, neohebná nádoba vyrobená ze skla, kameniny, keramiky, tvrdého plastu nebo jiného vhodného materiálu s velkým uzávěrem. Například džemy či kosmetika.
MPG CZ - Multipack mpg Skupina produktů spojená k sobě pro usnadnění manipulace spotřebitelem. Multipack je vždy spotřebitelskou jednotkou.
NE CZ - Nezabaleno ne Obchodní položka nemá žádný obal.
NT CZ - Síť/síťka nt Obal ze síťového materiálu sestávajícího z vláken nebo proužků, které jsou pomocí poroletení nebo zatavení spojeny tak, že vytvářejí pravidelný vzor s mezerami mezi nimi. Používá se pro uchování, přepravu, chycení či uzavření něčeho.
PO CZ - Stojací sáček po Anglicky pouch - tvarovaný, flexibilní obal, jehož dno je často uzpůsobeno tak, aby obal mohl stát na regálu. Například náhradní náplň tekutého mýdla.
PU CZ - Tác/tácek pu Tác nebo tácek je nehluboká nádoba, která může, ale nemusí být z vrchu zakrytá. Používá se pro prezentaci nebo přenos zboží.
PX CZ - Paleta px Podstavec, který se používá pro uskladnění nebo převoz zboží.
STR CZ - Stretchwrap (strečová fólie) str Vysoce roztáhnutelná plastická fólie, která se roztahuje a několikrát omotá kolem produktu či skupiny produktů tak aby se zajistila integrita zabaleného obsahu. Strečová fólie se používá pro těsné obalení obsahu za účelem jeho udržení pohromadě nebo pro další manipulaci či přepravu.
SW CZ - Shrinkwrap (tepelně smrštitelná fólie) sw Plastová fólie, kterou se obalí produkt či skupina produktů, a působením tepla se smrští tak, že zabezpečí integritu zabaleného obsahu. Takto smrštěná balicí fólie se používá pro těsné obalení obsahu za účelem jeho udržení pohromadě nebo pro další manipulaci či přepravu.
SY CZ - Sleev (rukáv, manžeta) sy Ohebný obal zpravidla z papíru, lepenky nebo plastu, který je na obou stranách otevřený. Je nasazený přes produkt za účelem jeho ochrany nebo lepší prezentace.
TU CZ - Tuba tu Válcová nádoba, která je na jednom konci permanentně uzavřená a na druhém uzavíratelná víčkem nebo dávkovačem.
WRP CZ - Obal (například müssli tyčinka) wrp Flexibilní obal obepíná produkt ze všech jeho stran a kompletně ho uzavírá (například müssli tyčinka). Nezahrnuje obchodní položky vakuované nebo ve strečové fólii (stretchwrap).
AA Nádrž z pevného materiálu (RIBC)   Nádrž z pevného materiálu (RIBC), která je připevněná k paletě nebo má paletu integrovanou do RIBC. Nádrž slouží k přepravě a skladování tekutin a jiných sypkých materiálů. Konstrukce RIBC kontejneru a použité materiály se volí v závislosti na využití. Na trhu jsou k dispozici různé typy: skládací RIBC nádrž, plastová kompozitní RIBC nádrž RIBC nádrž s drátěnou klecí, ocelová RIBC nádrž a RIBC nádrž z nerezové oceli.
AM Ampule am Relativně malá nádoba vyrobená ze skla nebo plastu ve tvaru trubičky, jejíž konec je protažený do stopky a po naplnění je zatavený. Dno může být ploché, konvexní nebo vytažené. Ampule se otevírá odlomením stopky.
BA Sud/soudek/barel ba Válcový obal, jehož spodní konec je trvale připevněný k hlavní části a horní konec může být odnímatelný.
BBG Bag in box bbg Bag-in-Box je druh nádoby pro skladování a přepravu tekutin. Skládá se ze silného vaku, obvykle vyrobeného z PET fólie nebo jiných plastů usazených uvnitř krabice z vlnité lepenky. Krabici a vnitřní vak lze spojit dohromady. Ve většině případů je k vaku připevněna hubička nebo kohoutek. Hubičku lze snadno připojit k dávkovacímu zařízení. Kohoutek umožňuje pohodlné dávkování.
BK Košík bk Polotuhá nádoba, která je obvykle nahoře otevřená. Tradičně se používá pro sběr, přepravu a prezentaci zemědělských produktů.
CG Klec cg Kontejner uzavřený alespoň na jedné straně mřížkou z drátů nebo tyčí, které propouštějí vzduch a světlo.
CMS Uzávíratelné misky/Clam Shell CMS Jednodílná nádoba skládající se ze dvou polovin propojených spojem, který umožňuje uzavření nádoby. Svůj anglický název získala podle své podobnosti s mušlí, které se podobá tvarem i funkcí.
CQ Kazeta/Cartridge   Nádobka určená k vložení do mechanismu a obsahující nějaký předmět nebo látku. Příklady: inkoust, nápojový sirup, film.
CS Pouzdro cs Pouzdro slouží k uložení, uchování a uzavření svého obsahu za účelem ochrany během distribuce, skladování/uložení a/nebo vystavení. Pouzdra jsou většinou určena k uložení a uchování produktu po celou dobu jeho životnosti.
EN Obálka en Převážně plochý obal z pružného materiálu, který je spojen na třech okrajích. Nespojený okraj slouží k naplnění obálky a lze je po naplnění uzavřít například lepicím proužkem, stahovací šňůrkou, kovovou sponou a podobně. 
GTG Nápojový karton se stříškou ctg

Obal obdélníkového tvaru, který nelze skládat na sebe (stohovat) a který je určený především pro tekutiny, jako je džus nebo mléko.

PB Paletový box PB Trojrozměrný kontejner, který má buď paletu trvale připevněnou ke své základně, nebo alternativně vyžaduje paletu pro manipulaci a skladování, protože bez ní to není možné. Vlastnosti palety by měly být specifikovány pomocí číselníku Kód typu palety.
PLP Peel Pack plp Balení, používané především pro sterilní produkty, které lze roztrhnout, aniž byste se dotkli produktu uvnitř.
PT Kalíšek/dóza   Nádoba s plochým dnem, která má základnu jakéhokoli tvaru a která může nebo nemusí být uzavřena víkem. Je obvykle vyrobena z lepenky, plastu, keramiky, kovu nebo jiných materiálů a lze ji použít na širokou škálu produktů, jako je kosmetika, potraviny, tekutiny, mléčné výrobky či rostliny.
PUG Balení nespecifikováno   Balení produktu (nebo produktů) aktuálně není na seznamu. Tento kód použijte, pokud nejsou k dispozici žádné jiné vhodné možnosti. Informujte o tom prosím místní organizaci GS1.
RK Stojan rk Nespecifický pojem označující konstrukci nebo stojan pro přepravu, držení nebo skladování věcí. Běžně je na kolečkách a primárně se používá k přepravě zboží, jako jsou pověšené oděvy, nebo produktů na policích, jako jsou mléčné a pekařské výrobky a květiny.
RL Cívka rl Cívka, na které je navinuta nit, drát, film atd. Jakékoliv zařízení, na které může být materiál navinut. Obvykle má přírubové konce a používá se pro účely přepravy nebo zpracování.
X11 Balicí proužek/páska/spona x11 Cokoliv, co se dá použít k svázání, sepnutí nebo obtočení produktu nebo jeho balu z důvodu zajištění a udržení jeho integrity.
ZU Nádrž z pružného materiálá (IBC)   Nádrž z pružného materiálu (IBC) používaná k přepravě a skladování tekutin a jiných sypkých materiálů. Konstrukce IBC nádrže a použité materiály se volí v závislosti na využití.